Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Сало з кокоса, паляниця із дров'яної печі, домашні наливки, 13-метровий стіл з української деревини. Усе для ефекту wow, а точніше — йой!

25 листопада в Дубаї відкрили перший український заклад в ОАЕ — ресторан YOY. Для 25 тисяч українців (лише за офіційними даними) це довгоочікувана подія, бо у країні, яка славиться найкращими рестораціями, немає жодного українського ресторану.

Розказати про Україну найліпше можуть тільки українці. Тому YOY у Дубаї відкрила компанія Moderza, що родом із Києва, але вже має ресторанний досвід в ОАЕ. Рішення будувати перший український заклад виникло ще до війни, але зараз у компанії якнайкраще розуміють його доречність.

Ресторатори Георгій Піонов, Павло Мороз і Микола Сушко зібрали все автентичне й унікальне з України та об’єднали в ресторані на Palm Jumeirah. Зробили це сучасно і сміливо, бо заклад має бути не про історію, а про сьогодення та майбутнє. Сучасна Україна — це не рушники на стінах і не плетений паркан навколо хати. Це стильно, мінімалістично та з шануванням традицій. Це WOW. А YOY — замість тисячі WOW.

YOY є у кожній страві, бо кухарі створюють сучасну українську кухню, поважаючи традиційну рецептуру та додаючи їй неповторних нових смаків із використанням сучасних грильових технологій.

Це, звичайно ж, український борщ, який готують на буряковому квасі та з обпаленими на вогні ребрами. Тут його подають у рогачі з печі. Це і банош, і закарпатська баранина, і ряжанка, яку запікають зі скоринкою за старовинним рецептом у дров’яній печі протягом 3–4 годин. Це і домашні наливки, і паляниця із дров’яної печі, і сало без сала, і галушки з варениками в необмеженій кількості на бранчі.

Деякі продукти спеціально вирощували в Дубаї, бо аналогів тут просто неможливо знайти. А ось запашну ялинову олію, копчену сливу та деякі ягоди для узварів і наливок привезли з України.

Інтер’єр YOY розробив український дизайнер Володимир Непийвода зі своєю дизайн-студією YOD. Кожен елемент символічний. Тут немає випадкових речей. Найдовший 13-метровий стіл з української деревини прикрашає величезне гніздо лелеки, яке плели вручну з гілок, — справжній артобʼєкт. Так повелося, що традиційну українську хату неможливо уявити без печі, як і YOY. Саме тут кухарі будуть розпалювати дров’яну піч, щоби дивувати смаком автентичних українських страв та творити український fire-cooking.

Наталка Скрипник

Генеральна менеджерка YOY Наталка Скрипник

Піч у YOY вирішили зробити унікальною, сучасною та такою, щоб її хотілося роздивлятися годинами. Саме тому для її оздоблення вручну зробили 4000 кахлів у Львівській кахлярні, яка має власну понад сторічну історію. На стінах — інсталяція про еволюцію українського гончарства із сучасним 3D-мапінгом, на столах — косівська кераміка та сучасний посуд, зроблений вручну.

Подбали тут і про аудіооформлення. Лунає тільки сучасна українська музика, бо світ має чути талановитих музикантів України. Для гостей у цей вечір виступав LAUD. Спеціально на замовлення YOY співачка Аліна Паш переспівала деякі найвідоміші хіти на YOY-манер, а саундпродюсер Євген Філатов зробив унікальні джингли, які наспівала телеведуча Вася Фролова. До речі, саме її запросили бути амбасадоркою та стратегічною комунікаторкою закладу. Ба більше, JS розпитав телеведучу про найцікавіше.

Про атмосферу в день відкриття

Атмосфера слізогінна… Розумієте, ми всі надто скучили за Україною, тут взагалі немає жодного українського місця! Українцям немає, де збиратися, нам не було куди привезти своїх гостей, ніде неможливо було спробувати справжню нашу кухню, за якою всі дуже скучили. Тож багато в кого були сльози на очах, бо дехто хотів просто на вході цілувати стіни. Настільки ми сумуємо за домом. «Місце сили», «серденько для українців» — саме так підписували гості заклад у соцмережах.

Страви, обов’язкові до куштування

Найперше, звісно, борщ із дров’яної печі. Він уже бестселер закладу, адже всі кажуть, що кращий, ніж у мами! А це дорогого коштує. Один із секретів — копчені реберця, яких не жаліють, буряковий квас та й подача шефом на старовинних рогачах роблять свою справу.

Сало із кокоса — теж наше WOW (тобто «ЙОЙ»). На відкритті я влаштувала конкурс серед гостей, які мали вгадати, із чого зроблене наше сало. І майже ніхто не вгадав! Це дійсно абсолютно унікальний рецепт маринування кокосової м’якоті. А в поєднанні з гірчичкою та житнім хлібом, який тут печуть, виходить саме той смак, якого в ОАЕ ніде не знайти.

Сало з кокоса

Вареники з вишнею (тут тільки черешня) просто зносять дах, домашні наливки з українських ягід, які привозять спеціально, та й багато знайомих із дитинства смаків, але поданих нетривіально і незвично, що в кожній страві є свій ЙОЙ-ефект.

Вареники з вишнями

Скільки було гостей не українців?

Ми працювали у тестовому режимі тиждень, і за цей період дуже багато іноземців, експатів зацікавилося нашим закладом. Це не тільки друзі українців, які приходять разом, але і просто окремі гості, які вперше почули про українську кухню. Поки складно казати у відсотках, може, десь 20.

Георгій Піонов із дочкою Іриною

Георгій Піонов із дочкою Іриною

Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Георгій Піонов, шеф-кухар YOY Олександр Абрамов, Микола Сушко

Георгій Піонов, шеф-кухар YOY Олександр Абрамов, Микола Сушко

Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Василіса Фролова та шеф-кухар компанії Moderza Михайло Береговий

Василіса Фролова та шеф-кухар компанії Moderza Михайло Береговий

Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
Йой, що буде! Відкриття першого в Дубаї ресторану української кухні YOY
30.11.2022

Георгій Піонов із дочкою Іриною

фото:Photo-243

фото:Photo-131

фото:Photo-123

фото:DSC03186

фото:DSC03158-HDR

фото:Photo-119

Георгій Піонов, шеф-кухар YOY Олександр Абрамов, Микола Сушко

фото:Photo-275

фото:DSC03193

фото:Photo-259

фото:Photo-146

фото:DSC03227

фото:DSC03217

фото:Photo-55

фото:Photo-261

фото:Photo-19

фото:Photo-6

Василіса Фролова та шеф-кухар компанії Moderza Михайло Береговий

фото:Photo-70

фото:Photo-57

фото:Photo-13

фото:Photo-10

фото:Photo-58

фото:Photo-396

фото:Photo-296

фото:Photo-320

Dj Nicole

фото:Photo-43

фото:Photo-150

фото:Photo-152

фото:Photo-125

фото:Photo-73

фото:Photo-102

Василіса Фролова

фото:Photo-161

фото:Photo-192

фото:Photo-199

фото:Photo-267

фото:Photo-269

фото:Photo-285

фото:Photo-338

фото:Photo-349

фото:Photo-370

Влад Каращук (LAUD)

фото:Photo-444

Павло Мороз

фото:Photo-385

Василіса Фролова

фото:Photo-455

Влад Каращук (LAUD)

фото:Photo-460

фото:Photo-430

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: