
ілосніжні пляжі та височенні пальми, старовинні храми і таємничі печери, екзотичні фрукти і морепродукти на будь-який смак — завдяки всьому цьому Таїланд є одним із найпопулярніших напрямків для відпочинку серед туристів з усього світу.
Земля контрастів
Ця країна підкорює своїм різноманіттям. Тут скляні хмарочоси сусідують з бунгало, а нічні клуби — зі старовинними храмами, посипаними золотом. Тут можна пообідати в місцях, які входять в топ найкращих ресторанів планети, або ж просто перекусити на жвавих вуличних ринках. Тут можна розслабитися під ніжним сонцем на райських пляжах або відчути прилив адреналіну під час катання на водних мотоциклах.
Інтерес гостей до Таїланду регулярно підігріває також і кінематограф, де яскраво зображають місцеві краєвиди. Компанія друзів з «Похмілля у Вегасі-2» знатно відривалася на даху хмарочоса Lebua State Tower посеред Бангкоку, в мальовничій бухті Майя-Лей на острові Пхі-Пхі знімали знаменитий фільм «Пляж» з Леонардо ДіКапріо, а провінція Пханг-Нга, що неподалік Пхукета, прославилася завдяки фільмам про пригоди Джеймса Бонда.
Красу Пханг-Нга своїми очима пощастило побачити і телеведучій, рестораторці та кулінарці Тетяні Литвиновій. «Затока вразила своїми неймовірними острівцями і печерами із сталактитами і сталагмітами», — зазначила Тетяна.
А ще Тетяна відвідала Сіміланскі острови, які підкорили її білосніжним кораловим піском і блакитною водою. Особливо відзначає телеведуча м’який клімат Таїланду та велику кількість природних заповідників. Між тим, зізнається, що окрім неймовірної природи їй дуже запам’яталися місцеві жителі — тайці, адже вони завжди посміхаються, немов на рекламних плакатах.
«Мені близька їхня філософія життя — радіти всьому, що відбувається, і приймати людей і життя таким, яким воно є. До Таїланду хочеться повертатися знову і знову, щоби розслабитися від міської метушні, підзарядитися, наповнитися сонцем і посмішками», — додає Литвинова.
Відпочинок на будь-який смак
Таїланд — країна, в якій є розваги на будь-який смак і, звісно, бюджет.
Відпочинок тут може бути по-справжньому багатоформатним.
Тим, хто планує відпустку з сім’єю і дітьми, обов’язково варто відвідати місцеві музеї, аквапарки і завітати у величезний океанаріум, розташований у Бангкоку. У Таїланді безліч зоопарків і ферм, де можна поспостерігати за різноманітними тваринами: крокодилами, черепахами, слонами та мавпами.
Любителів активного відпочинку чекає рафтинг і сплави на бамбукових плотах, банджо-джампінг, водні мотоцикли, пароплани і скелелазіння. Поціновувачі дайвінгу та снорклінгу знайдуть десятки відмінних локацій для того, щоби зануритися в прозору воду та поспостерігати за екзотичними рибами. Наприклад, на острові Ко-Тао, що є однією з найкращих локацій у світі для того, аби поспостерігати за підводним світом.
Для тих, хто надає перевагу помірному відпочинку, в Таїланді завжди відкриті місцеві пляжі відразу на двох різних узбережжях.
Із західного боку Таїланд омивається Андаманським морем, а зі сходу — Сіамською затокою.
Саме тому місцеві пейзажі з різних боків півострова трохи різняться. Так, наприклад, узбережжя Андаманського моря характеризується мальовничими скелями, верхівки яких потопають у зелені.
І з одного, і з іншого боку півострова можна орендувати житло на будь-який смак, за бажанням — навіть з персональним виходом до моря. Невелике затишне бунгало на березі або ж п’ятизірковий готель класу люкс — вибір залежить тільки від вас.
Гастрономічний рай
Таїланд — це справжня Мекка для гастрономічних гедоністів. Значну частину тутешнього меню складають морепродукти, і все — свіжого улову, прямісінько з моря. Тетяна Литвинова особливо виділяє два різновиди риби, які рідко зустрічається у нас, а у Південно-Східній Азії подаються лише у виключних ресторанах. Це Red Snapper, він же кампечінский луціан, і груперів — рибу із сімейства окунів.
Тайська кухня славиться не тільки морепродуктами.
Тайці також їдять багато м’яса. Тетяна Литвинова відзначила невеликий список місцевих страв, які must try кожен турист. «Найголовніше, що потрібно спробувати в Таїланді, — це локшина Пад-Тай, супи Том-ям або Том-кха, салат із зеленої папайї, десерт Манго Стікі Райс, а також Пананг Гай — курка, обсмажена в каррі, що подається в кокосовому кремі».
У Таїланді дійсно широке розмаїття фруктів і овочів. Одних тільки бананів тут понад 20 різновидів, а манго — понад 40. Є й досить екзотичні для нас фрукти, зокрема, гуава, дуріан, тангерін, саподілла, мангостін, рамбутан. Овочі в тайської кухні кладуть і в супи, і основні страви, готують на пару або у спеціальній пательні під назвою вок.
«Найекзотичнішою і улюбленою стравою тайської кухні був і залишається soft-shell-crab. Це м’який краб без панцира, який готують таким чином, що його можна їсти цілим. Краба, як правило, смажать у фритюрі — що особливо смачно», — коментує Тетяна Литвинова.
Щодо напоїв, то в Таїланді вона радить обов’язково спробувати місцеве пиво, освіжаючу лайм-соду, фреші з манго та кавунів і сік з молодих кокосів.
«Найголовніше правило тайської кухні — у страві має бути дотриманий баланс п’яти смаків: кислого, солоного, гострого, гіркого і солодкого. Цікавим є і те, що їдять вони за допомогою ложки і виделки, причому виделка використовується для того, щоби покласти їжу з тарілки в ложку», — додає кулінар.
Однією з особливостей тайської кухні Литвинова називає сервіровку страв.
Тут кухарі — справжні художники.
Вони віртуозно володіють технікою карвінгу — мистецтво художнього різання по фруктах. Їжа повинна бути подана вишукано і красиво, і це правило — закон.
По-справжньому безпечний відпочинок
Пандемія коронавирусу COVID-19, яка охопила планету на початку цього року, внесла свої корективи в плани мандрівників. З іншого ж боку, поки кордони держав тимчасово закриті, природа отримала унікальну можливість перепочити і відновитися після незліченного потоку візитерів.
Світові авіакомпанії, в свою чергу, готуються до відновлення повноцінного сполучення між країнами і впроваджують нові правила, аби мандрівники почувалися комфортно і в безпеці за будь-яких умов.
Наприклад, Qatar Airways, які неодноразово очолювали список найкращих авіакомпаній світу, вже ввели низку відповідних норм. Відтепер усім пасажирам на борту вимірюють температуру і видають персональні гігієнічні набори, що включають рукавички, маски і санітайзер. Бортпровідники одягнені в захисні костюми, а співробітники аеропорту в Досі — точці, яка є популярним пересадочним вузлом у межах довготривалих перельотів, носять спеціальні шоломи з вбудованими датчиками вимірювання температури пасажирів. Соціальної дистанції тепер легше дотримуватися завдяки відміткам, нанесеним на підлогу в аеропорту. А дезінфекцією в залах очікування займаються роботи.
Це означає, що вже зараз всі, хто так сильно скучив за подорожами, можуть планувати свій довгоочікуваний відпочинок, обирати найкращі напрямки і пакувати валізи в очікуванні швидкої хвилюючої зустрічі з пейзажами Південно-Східної Азії. Полетіли!
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: