Що робити з кілограмами гречки? Готуймо смачнючі страви від найкращих рестораторів країни!
Ектор Хіменес-Браво, Дмитро Борисов, Савва Лібкін та інші кулінарні експерти поділилися з JS улюбленими рецептами найтрендовішої крупи.
Н

у що, всі встигли придбати заповітну крупу? Якщо так, саме час спробувати приготувати щось оригінальніше за звичайний гарнір. У цьому вам допоможуть унікальні покрокові рецепти з гречкою від найвідоміших українських рестораторів. Не дякуйте – готуйте!

Гречотто з білими грибами від Дмитра Борисова

 

Дмитро Борисов, власник мережі «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова» (ОХОТА NА ОVETS, РИБАLOVE, MUSHLYA BAR, CHICKEN Kyiv та інші заклади)

Інгредієнти:

Зелена гречка

Білі гриби (сушені або свіжезаморожені)

Біле сухе вино

Цибуля та часник

Рослинна олія

Вершкове масло

Пармезан

Спосіб приготування. Дрібно рубаємо цибулю і часник, обсмажуємо разом із зеленою гречкою. Вливаємо в обсмажену гречку келих білого сухого вина (можна й в себе паралельно). Випаровуємо. Сушені або свіжоморожені білі гриби також додаємо в гречку. Знову обсмажуємо. Випаровуючи, додаємо два рази грибний бульйон до повної готовності гречки з грибами. Наприкінці — вершкове масло і тертий пармезан. Смачного!

Паприкаш на одеський манер від Савелія Лібкіна

 

Савелій Лібкін, власник мережі «Ресторани Савви Лібкіна» («Дача», «Риба у вогні», «Стейкхаус», «Компот» та інші заклади)

Інгредієнти:

Куряче філе — 500 г

Солодкий червоний перець — 300 г

Цибуля ріпчаста — 150 г

Часник — 100 г

Кабачок — 150 г

Родзинки світлі — 50 г

Рослинна олія — 3 ст. л.

Очищені консервовані томати — 1 банка

Паприка з гострого червоного перцю без кісточок — 0,5 ч. л.

Еспелетський перець — 1 ч. л.

Цукор — 1 ч. л.

Зелень, сіль і чорний перець за смаком

Спосіб приготування. Філе нарізати тонкими скибочками. Очистити і нарізати цибулю. Солодкий болгарський перець очистити від насіння і нарізати скибочками. На розігріту сковороду налити оливкову олію, викласти філе і швидко обсмажити на середньому вогні до золотистого кольору. Додати скибочки кабачків, болгарський перець, часник і цибулю. Смажити ще 15 хвилин. Заправити паприкою і еспелетським перцем. Додати родзинки, консервовані томати, півлітра води, ложку цукру і тушкувати 15-20 хвилин. Найголовніша деталь — паприкаш потрібно подавати з гречкою!

Гречка по-бакинські від Ектора Хіменес-Браво

 

Ектор Хіменес-Браво, засновник міжнародної компанії Bravo Restaurant Group, під керівництвом якої функціонують десятки ресторанів у Києві, Монреалі, Оттаві, Гонконзі та інших містах. Серед них — столичні заклади BAO, NĂM і BO.PASTRY

Ектор рекомендує гарнір із гречки з овочами, який підійде і для пісного меню.

Інгредієнти:

Гречана крупа — 1 склянка

Баклажан — 1 шт.

Помідор — 1 шт.

Цибуля — 1 шт.

Перець болгарський — 2 шт.

Часник — 1-2 зубчики

Олія — 50 мл

Сіль, перець (за смаком)

Петрушка

Спосіб приготування. Баклажан вимити, почистити та нарізати кубиками. Перекласти в тарілку та посолити. Очистити від серцевини болгарський перець, з помідора зняти шкірку. Якщо її важко знімати, варто попередньо бланшувати. Очистити цибулю та часник. Усі овочі нарізати невеликими кубиками, часник — дрібно. Паралельно зварити гречку до напівготовності.

У сковороді розігріти олію. Баклажани віджати від соку, що виділився та обсмажити протягом 7 хвилин, помішуючи. Додати в сковороду цибулю, перець та часник, смажити ще приблизно 3 хвилини. Далі додати помідори, посолити, поперчити та перемішати всі овочі. Гречка до цього моменту вже зварилася до потрібного нам стану. Гречку відкидаємо на друшляк, аби не вбиралася зайва вода, яка залишилася в каструлі. Напівготову гречку необхідно перемішати з овочами, накрити сковороду кришкою та готувати 10-15 хвилин на невеликому вогні. Перед подачею страву прикрасити петрушкою.

Гречка з гливами та копченим салом від Михайла Серебріна

 

Михайло Серебрін, співвласник Take Five Hospitality Group (Monica Pinza Pasts Bar, «Хаджибей», «Море Гриль», мережа ресторанів грузинської кухні «Хінкальня», Mantra Beach Club та інші заклади)

Інгредієнти:

Гречка — 120 г

Сушені білі гриби — 15 г

Гливи — 30 г

Копчене сало — 30 г

Цибуля-шалот — 10 г

Чебрець — 1 гілочка

Лимон — 1 шт.

Топлене вершкове масло — 50 г

Курячий бульйон —  500 мл

Спосіб приготування. Закип’ятити бульйон та залити ним сухі білі гриби в мисці, щільно закрити кришкою або фольгою та залишити на 20 хвилин. Вийде смачний «грибний чай», на якому і готуватиметься гречка. Приготувати топлене масло. У сотейнику на повільному вогні розтопити вершкове масло та залишити томитися на 20 хвилин, поки воно не стане коричневого кольору та не почне пахнути горіхами.

Промити гречку холодною водою. Цибулю-шалот або звичайну ріпчасту потрібно нарізати дрібними кубиками, також подрібнити гливи та все разом обсмажити в сотейнику з чебрецем на топленому маслі. Туди ж додати гречку та прогріти ще приблизно 1-2 хвилини.

 

Тепер необхідно поступово додавати в гречку «грибний чай» по 100 мл за раз та варити на середньому вогні, помішуючи лопаткою. Головне, щоби рідина постійно кипіла. Хвилин через 15-20 гречка буде готова. Зняти гречку з вогню та натерти заморожене копчене сало на дрібній тертці як пармезан. Вичавити сік зі скибочки лимона, посолити за смаком та ще раз добре перемішати. Готово! Зверху можна прикрасити тертою цедрою лимона.

Салат із кіноа, авокадо та пророщеної гречки від Дмитра Запорожця

 

Дмитро Запорожець, засновник  First Line Group (ресторани «ЖЗЛ», «Любимый дядя», «Італійська редакція»)

Улюблений багатьма салат із столичного закладу «ЖЗЛ», розроблений бренд-шефом Firstline Group Володимиром Ташаєвим.

Інгредієнти (на 4 порції):

Гречка зелена пророщена — 120 г

Кіноа різнобарвна варена — 280 г

Насіння льону — 20 г

Журавлина в’ялена подріблена — 60 г

Імбир подрібнений — 20 г

Петрушка подріблена — 40 г

М’ята подріблена — 15 г

Цедра лимона — 1 шт.

Мед — 40 г

Сік лимона — 30-40 г

Сіль за смаком

Оливкова олія — 30-40 г

Володимир Ташаєв, бренд-шеф Firstline Group

Інгрідієнти для крему:

Яблуко зелене очищене — 500 г

Оливкова олія — 50 г

Куркума — 1 г

Сіль — 5 г

Мед — 20 г

Кокосові вершки — 50 г

Яйця — 4 шт

Авокадо — 2 шт

Спосіб приготування: Яблука нарізати великими кубиками та перекласти разом з усіма основними інгредієнтами до невеликої каструльки. Далі накриваємо кришкою та томимо на середньому вогні приблизно 10 хвилин. Після цього відкриваємо кришку та продовжуємо готувати ще 10 хвилин на середньому вогні до повного випаровування рідини та розм’якшення яблук. Перекладаємо в стакан блендера та перебиваємо в пюре. Перед подачею розрізаємо навпіл варене яйце, додаємо авокадо, яблучний крем та посипаємо обсмаженими кеш’ю.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: