Що їдять герої JS? ТОП-5 продуктів із раціону Ірени Карпи
«Хай простять мене «зожники» і їхні святі авокадо».

Ірена Карпа любить поласувати різноманітними смаколиками. Здоба неабияк припала письменниці до душі. А ще гурманка не уявляє свого раціону без вина та сирів.

Хлібобулочні вироби

Хліб. Свіжий, духмяний, теплий. І булки круасанно-родзинкові. Фокача туди ж із розмарином. Цільнозерновий чорний — хай буде, але трохи підсмажений (для хрумкості). Ну не можу я жити без культури булочних — хай простять мене «зожники» і їхні святі авокадо, але хрумкий свіжий багет із солоним маслом до ранкової кави — це «ммм».

Або під настрій круасан, якщо його хтось нелінивий принесе. Чи мій улюблений pain au raisin (равлик із родзинками). Булок не буває забагато.

Скажіть своїй совісті, що то ви тільки зранку, а ввечері, коли їстимете хліб із сиром, совість спить… Ну принаймні я так роблю. Посилаюся на авторитетне фітнес-джерело: мускулиста бабця-тренерка в Парижі заявляла, що без доброго хліба на сніданок м’язи не ростуть. От вірю їй усім серцем (усміхається).

Вино

Так, я адептка art de vivre, не уявляю собі нормального життя без бургундського. Піно нуар — моя релігія. Улітку, звісно ж, розе із льодом (хоч від нього і болить голова, буває), але частіше зимне біле із фруктовими нотами штибу класичних шардоне чи совіньйона. Обожнюю grand cru з околиць бургундського Бону (батьківщина мого чоловіка) — Пюліньї-Монраше.

Оливкова олія

Інколи мені здається, що доброго вина, хліба й олії досить для щастя. Я її люблю просто з сіллю, із перцем і хлібом. У салати, на м’ясо, до помідорів, до морозива по-сицилійськи, із сіллю та перцем. Готую теж на ній. Завжди літрами купуємо, коли вертаємося з Іспанії влітку.

Помідори

Сезонні бажано. Різнокольорові. Багато. З базиліком чи просто сіллю й олією. Фаршировані м’ясом по-прованськи зі спеціями чи сушені, із козячим сиром до кукурудзяних хлібців на аперо. Помідори як гарячий суп взимку чи гаспачо влітку. Як соус до пасти чи улюбленої піци «Маргарити», базової та найсмачнішої, коли спекли вмілі руки.

Сири

Навіть, якщо я з’їла три страви й десерт, у мене ще залізе шматочок комте, особливо з конфітюром із чорної вишні. Але можна ще легкий молодий козячий із медом (мелімато каталонське животворяще).

Епуас — бургундський король смердючих — тільки якщо добре зрілий, можна на ничку ложкою. Українські в горах наші — будз, бринза… Можу, певно, кілограм з’їсти з горя.

А взагалі сир авдои з собою беремо в походи Піренеями — добре витриманий, типу коров’ячий том, не псується і поживний. А тоді міняємося французьким сиром на піренейський перніль із місцевими пастухами… Тож таки до мого ідеального набору можна занести сир-хліб-вино. Якщо додати помідори і олію — вийде майже «зож» (сміється).

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: