Великодня квіткова феєрія Юлії Магдич

Море гортензій, ранункулюсів і незабудок, стильна порцеляна та вишиванки для створення казкової святкової атмосфери.

Юлія Магдич

Напередодні Великодня поговорили з Юлією Магдич про сімейні традиції, випікання пасок, розпис писанок та святкове вбрання. Ба більше, дизайнерка разом із флористичною компанією Kvitkova Vanil поділилася ідеями для оригінальних квіткових композицій, які подарують вашій оселі ще більше святкової атмосфери.

Випікання пасок

Паски печемо завжди удома. У нашої бабці «правильні» до тіста руки, що дуже важливо, адже саме від цього залежить, як воно зійде і якими, власне, паски будуть на смак. Зазвичай печемо дві партії. У четвер — для дегустації, у суботу — щоб були свіжі до свята.

У нас є галицький рецепт ще від моєї прабабусі Ольги, котрий передається по жіночій лінії, як коштовність.

Робимо жирне дріжджове тісто з великою кількістю жовтків — і паска виходить надзвичайно м’яка. Зараз модно експериментувати з формами та текстурами, проте ми з року в рік віддано дотримуємося сімейного рецепту. Саме цей, а не жоден інший, смак тіста закарбувався вже у нашій свідомості та є чи не найсильнішою асоціацією з традиційним урочистим великоднім сніданком.

А от із декоруванням можна побавитися. Торік, наприклад, я прикрашала паску братчиками.

Освячення пасок

Великдень — моє улюблене свято, адже ми святкуємо торжество життя над смертю. Його велич, єднання людей довкола нього, радість — усе це ми щоразу переживаємо під час всеношної служби.

Дуже люблю на неї збирати друзів, родину. Ми зустрічаємося ще до всеношної, п’ємо чай, а потім вирушаємо до Києво-Печерської лаври.

Згодом я їду до Вознесенського Флорівського монастиря. Трапляється так, що можу об’їхати кілька монастирів за ніч. А паски святимо напередодні, щоб під час служби в нас були вільні ріки і ми могли комфортно пересуватися.

Розпис писанок

Розписування яєць до Великодня — це своєрідна медитація, оскільки на одну писанку доводиться витрачати до години часу. Нас із сестрою навчили цьому мистецтву ще змалечку. У мене є власний набір писачків та запаси воску чорного кольору.

Кілька років тому цим процесом зацікавився мій батько — і одразу перевершив мене у майстерності.

Він дуже гарно малює і запропонував ідею наносити на писанки по спіралі молитви старослов’янською мовою, що виглядає дуже самобутньо. За великоднім сніданком зазвичай відбувається «битва крашанок». Обираємо найрезистентнішу «на інтерес», без призового фонду.

Великодній кошик

Кошик, зазвичай, прикрашаємо квітами, гілками та стрічками. Традиційно кладемо до нього паску, ковбаси, домашній сир із родзинками або солоний, масло, сіль. На західній Україні є традиція класти до кошика ніж, який потім перекладають під поріг, щоб до оселі не заходили злі люди. А ще дехто святить гроші, щоб вони завжди були в домі. Та мені здається, що для цього все ж краще працювати (сміється).

 

Традиційні страви

Замовляємо все м’ясне зі Львова — ковбаси та полядвицю, копчені на вишневих гілках. Їх виготовляє родина, яка коптила м’ясо ще для моїх прадідуся та прабабусі.

Святкове вбрання

Завжди зустрічаємо таке велике свято у строї. Для нашої сім’ї вишиванка — символ урочистості, приналежності до української народу, маркер того, що в житті родини чи країни відбувається щось важливе. Звичайно, тепер вбрання до свята — винятково моє професійне завдання.

Декорування святкового столу

Моя мама все життя займається посудом. Horeca (підбір посуду для готелів, ресторанів, кафе) — не лише її бізнес, а й покликання. У неї напрочуд хороший смак, тому іноді на нашому святковому столі з сервізів розцвітають квіти, а часом — це відвертий мінімалізм.

Ми постійно воюємо щодо оформлення. Я обожнюю скатертини, мама ж любить обмежуватися ранерами та серветками, щоб не перенасичувати сервірування.

Тож мені довелося створити home-лінію, щоб мамі вже не вдалося через тактовності відмовитися від святкової скатертини. Подарунок для батьків завжди найкращий. Скатертину створювала майже місяць, вона складається з 25 мільйонів стібків. Мама сприйняла її як витвір мистецтва, відфотографувала й сховала подалі від плям від червоного вина (усміхається).


Квіткові композиції: Kvitkova Vanil

Посуд: лиможева порцеляна Jaune de Chrome, склянки Zafferano, Sibolle Alpine (вул. Драгоманова, 15А, +38 044-339-99-92)

Написати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: