Софія Рожко, дипломований нутриціолог ірландського Institute of Health Sciences і засновниця школи правильного й усвідомленого харчування theBODY school, розповіла JS, чому у холодну пору року так важливо їсти гарячі страви, уникати цукру, обережніше ставитися до калорійних гарнірів та надавати перевагу сезонним овочам.
Акцент на сезонні овочі
Це проста істина, але правильна. Насамперед зверніть увагу на достатню кількість овочів у раціоні. Адже із приходом холодів, щоб відчути насичення, ми зазвичай замислюємося про жирні продукти — тож у тарілках з’являється звична комбінація гарнір + м’ясо. Восени закінчується сезон огірків і помідорів, але з’являється гарбуз, кабачки, баклажани.
Приділіть їм увагу: з них можна зробити велику кількість різноманітних страв.
Також дотримуйтеся принципу різнобарвності. Якщо це овочі — 2-3 рази на день вибирайте різні за кольором. Наприклад, якщо у сніданку присутня квашена капуста, на обід буде гарбузовий суп, а на вечерю — пюре із цвітної капусти.
Кисла капуста та/чи кімчі
Восени організму необхідні ферментовані продукти, які містять в собі корисні бактерії. Наприклад, кисла/квашена капуста або кімчі. Наш імунітет залежить від мікрофлори в кишечнику, тож, підтримуючи її, ми підтримуємо і його.
Тепла їжа насичує
Важливий фактор — температура їжі. Багатьом допомагає швидше насичуватися тепла їжа. Прохолодне гаспачо або окрошка дає насичення влітку, а ось восени так вже не вийде. Овочі теж можна термічно обробляти і тим самим домагатися відчуття насичення через тепло.
Де шукати вітамін D
Рівень вітаміну D восени завжди знижується. Звичайно, у нашого організму є внутрішні «запаси», але вони нерідко залежать від специфіки накопичення організму. У листопаді точно буде корисно здати аналіз на вміст вітаміну D в організмі. Якщо буде дефіцит, необхідно підключати добавки. Взимку важко отримувати цей вітамін у необхідній кількості лише за допомогою харчування або перебування на сонці.
Краще відмовитись від жирної їжі та цукру
Намагайтеся уникати жирної та насиченої жирами їжі. Наваристі бульйони і жирне м’ясо дають насичення, але при такому поєднанні порушується мікрофлора кишечнику і знижується імунітет. Зокрема, обережно ставтеся до цукру.
У нього короткостроковий ефект, який підвищує настрій. Серотонін також на 95% виробляється в кишечнику.
Приклад корисного осіннього раціону на день
Сніданок: омлет, кілька шматочків цільнозернового хліба або каша, а також квашена капуста зі свіжою морквою.
Перекус: лляні хлібці або банановий кекс.
Обід: рагу із овочів, рис або паста + запечене м’ясо/риба.
Вечеря: кабачкові оладки зі сметаною або грецьким йогуртом + шматочок сиру.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: