Чого ви (не) хотіли знати про кето дієту: ризики найтрендовішого способу схуднення
Софія Рожко, дипломований нутриціолог ірландського Institute of Health Sciences, про всі плюси та мінуси «жирного» раціону.

Софія Рожко, дипломований нутриціолог ірландського Institute of Health Sciences і засновниця школи правильного й усвідомленого харчування theBODY school, розповіла JS, чому мегапопулярна нині кето дієта — опція не для всіх. Та чому надлишок жирів може призвести до проблем зі здоров’ям. Худніть усвідомлено та прислухайтеся до свого організму! 

Софія Рожко

У цій статті я розповім про один із найпопулярніших запитів, а саме, про кето дієту. Я отримую безліч повідомлень і запитань з цього типу харчування від своїх підписників і клієнтів. Тому давайте розберемося, що це, як працює і які особливості у такої системи харчування. 

Почну з того, що ця дієта не нова, як і її не менш відомі «попередники». Зокрема, так звана дієта Аткінса, яка була шалено популярною у 80х роках і є своєрідним прототипом кето дієти. Вона була вигадана для того, щоб лікувати певні проблеми зі здоров’ям. Зараз адепти кето дієти позиціонують її як систему харчування, яка підходить всім і на якій можна швидко втратити вагу. І це правда, але лише частково.

 

А зараз наведу простий приклад, щоб пояснити суть цієї дієти. Взимку ми носимо черевики та інше закрите взуття, а влітку — шльопанці, босоніжки тощо. Аби почуватися комфортно, у нашому гардеробі повинне бути взуття для різних сезонів. Нашому організму для підтримки життя і отримання енергії потрібні два основні продукти: глюкоза, яка міститься у вуглеводній їжі, та жири. Також у нас є певні органи, які за нормальних умов і при різноманітному харчуванні здатні працювати переважно на глюкозі (зокрема, наш мозок) або на жирах (наше серце). Але іноді ми можемо купити кросівки, в яких нам буде +/- комфортно як взимку, так і влітку. 

Такими універсальними продуктами для організму є кето тіла, які виробляються у ньому, якщо людина переходить з різноманітного харчування на кето дієту.


Процес переходу на кето дієту

 

Якщо ви робите це самостійно, а не під наглядом фахівця, є велика ймовірність так званого кето грипу (хоча він трапляється досить часто). Так називається стан, коли деякі наші органи, що звикли працювати переважно на вуглеводах, переходять на кето тіла.

Так, цей стан проходить, але, якщо ви робите це самостійно, ви можете не знати, що з цим робити і погіршити своє самопочуття, адже за кількість кетонових тіл в організмі потрібно постійно стежити.


Що відбувається в нашому організмі, коли ми слідуємо кето дієті?

 

Людина їсть велику кількість жирів. Це можуть бути як тваринні жири, так і рослинні. Після кожного прийому жирних продуктів у нашому організмі починають циркулювати вільні жирні кислоти. І для того, аби вони могли в організмі пересуватися, їм потрібні білки. Оскільки сам по собі жир не може «подорожувати»  по організму, йому потрібен білок, щоб відправити його на потрібну «базу». А жири, що нами вживаються, відправляються в печінку.

Якщо протягом дуже тривалого часу вживати таку кількість жирів, можна отримати так звану НЕалкогольну жирову хворобу печінки.

Другий процес, який відбувається на основі попереднього, — це збільшення кількості й в розмірі адипоцитів, клітин жирової тканини. Є дослідження, в яких доведено, що на кето дієті людина втрачає здебільшого не жирову масу, а м’язову. Про це дуже рідко говорять.

Людина десятки тисяч років жила в умовах, коли було невідомо, через який час буде наступний прийом їжі. Тому у нашого організму є певні механізми, що дозволяють зберігати надлишок і профіцит калорій на той випадок, якщо ми їх отримуємо. І саме це відбувається з жирами.

Жири — це саме ті компоненти харчування, які можуть зберігатися в організмі, якщо ми їх отримуємо в надлишку.

Вони можуть зберігатися у вигляді підшкірного і вісцерального жиру. Цей механізм допомагав нашим предкам виживати, але в сучасному світі в нас немає етапів голоду, тому при постійному споживанні жирів ми їх виключно накопичуємо.

До того ж велика кількість тваринної їжі може спровокувати каменеутворення в нирках.

А якщо говорити про молодість і здоров’я, то жири, особливо тваринні, можуть зіпсувати стан шкіри, привести до дефіциту кальцію, вітаміну D, магнію і фосфору.

Оскільки на кето складно дотримуватися норми клітковини, то її недолік призводить до порушення кишкової флори та інших наслідків. Тож я б не радила цю систему людям з порушеннями шлунково-кишкового тракту.

Діабет и кето дієта



Дуже часто цю систему харчування пропонували людям, що страждають від діабету, адже при цій хворобі потрібно дуже строго контролювати і мінімізувати норму вуглеводів у раціоні. Однак є дослідження, в якому доведено, що тривале дотримання цієї дієти, навпаки, погіршує ситуацію і призводить до ще більшої інсулінорезистентності.
При збільшенні кількості жирової тканини виникає надлишкове запалення і оксидативний стрес. Як наслідок, наша підшлункова залоза, що виробляє такі гормони, як інсулін, глюкагон та інші, починає страждати.

Відповідно, якщо підшлункова залоза починає страждати, не можна говорити про те, що кето дієта дуже корисна в лікуванні діабету.

Хоча є дослідження та приклади живих людей, у яких така дієта добре працює при лікуванні цієї хвороби. Звідси виникає питання, чому ж ця дієта так популярна і чому її так люблять?


Один з важливих аргументів — відмова від вуглеводної їжі, яку всі так люблять. Так, тортики і алкоголь —  все це некорисно. Але ми не можемо взяти і виключити це з раціону назавжди. Адепти кето дієти кажуть, що організм може адаптуватися і працювати як на глюкозі, так і на жирах. Але, правду кажучи, цього важко строго дотримуватися, адже одного разу зірвавшись на вуглеводи, вам буде важко повернутися до виключно жирових продуктів.

Це вимагає великої кількості сили волі, енергії та погіршує ваше самопочуття.

Що з продуктів можна на кето дієті, а що не можна?

 

На кето можна вживати продукти з високим вмістом жирів: вершкове масло, авокадо, сир, жирна риба або м’ясо, невелика кількість ягід, овочі з невисоким вмістом крохмалю, зокрема, огірки, помідори, зелень.

На кето не можна вживати продукти з високим вмістом вуглеводів: хліб, пасту, переважну більшість каш, солодощі з високим вмістом вуглеводів, як, наприклад, чорний шоколад і алкоголь, особливо солодкий. Ще не можна мед і фрукти з високим вмістом цукру.


Тобто ви можете з’їсти вершкове масло, але без хліба. Можете з’їсти зовсім мало каші. Можете з’їсти кето десерт.

Можете зробити салат з некрахмалістих овочів, але про картоплю, буряк, гарбуз, батат та інші крохмалисті овочі можна забути.

 

У підсумку хочеться сказати, що не обов’язково відмовлятися від усіх продуктів, щоб схуднути.

Регулярно харчуючись збалансовано, ви можете іноді влаштовувати собі cheat meal дні та навіть їсти улюблену пасту, просто робити це у правильний час.

Однак, якщо кето показана людині з огляду на проблеми зі здоров’ям, потрібно обов’язково дотримуватися дієти під наглядом фахівця.

Написать комментарий

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: